Huisvesting varkens
Wel eens gehoord dat varkens zeer intelligente dieren zijn? Dat ze nog intelligenter zijn dan een hond en voor 98% hetzelfde DNA als wij mensen hebben? Dat ze gevoelig zijn en snel gestresst? Dat het zeer sociale dieren zijn met hechte familie- en vriendschapsbanden?
Het komt helaas nog altijd voor dat er op veel kinderboerderijen slechts één varken is. Je kan dat een vorm van dierenmishandeling noemen om een sociaal, intelligent en gevoelig dier als een varken te dwingen zijn leven alleen te slijten.
Genoeg ruimte om lekker rond te wroeten is er voor varkens ook al op bijna geen enkele kinderboerderij. Terwijl dit toch een essentiële levensbehoefte is. Hier en daar leven de varkens op tegels en beton waarop vaak veel te weinig stro ligt. En de ruimte die zij hebben om buiten rond te scharrelen, is er vaak niet of veel te klein.
Met varkens wordt er ook gefokt op sommige kinderboerderijen. Daardoor mogen ze niet oud worden. Ze verdwijnen dan richting handelaar of gaan gelijk naar de slacht. Behalve dat dit voor de ‘overtollige’ dieren een slechte afloop betekent, brengt het scheiden van varkens voor de achterblijvers ook nog eens een hoop leed met zich mee omdat de hechte relatiebanden tegen hun zin in zo ruw verstoord worden.
Hoe kan het anders?
Varkens kunnen niet alleen gehuisvest worden. Voor de varkens die nu nog alleen zitten dient een maatje te worden gezocht.
Bovendien moeten varkens lekker de ruimte krijgen. Naast een stal met stro hebben ze ook een lapje grond nodig waar ze voldoende de ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen, wroeten en af en toe een modderbad kunnen nemen.
Met varkens wordt niet gefokt. Laat ze samen oud worden op de kinderboerderij.
Als ze oud en ziek zijn, haal er dan een dierenarts bij en niet de slager.