Op donderdag 12 september was het weer ‘Oudere dierendag’ en hebben wij tweemaal ons Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen kunnen uitreiken. Trotse ontvangers zijn kinderboerderij De Drassige Driehoek in Rijswijk en kinderboerderij De Sik in Breda. Van de circa 600 kinderboerderijen en dierenweides in Nederland, dragen na deze dag negen kinderboerderijen het keurmerk Diervriendelijke kinderboerderijen.

Op veel kinderboerderijen, net als bij veel fokkers, krijgen de meeste dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden ze geboren en met blijdschap ontvangen en in het najaar verdwijnen de dieren stilzwijgend als ‘overtallig’ via de achterdeur naar handel en slacht. Om hier aandacht voor te vragen is het op 12 september voor der zevende keer ‘Oudere dierendag’, een initiatief van Comité Dierennoodhulp. Omdat dieren ook recht hebben om oud te worden.

Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren wél oud laten worden. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk dient men aan nog een aantal andere belangrijke voorwaarden te voldoen. Bijvoorbeeld dat sociale dieren met soortgenoten gehuisvest is, dat dieren hun natuurlijke gedrag mogen vertonen en dat er medische zorg wordt verleend indien nodig. Dit klinkt logisch maar omdat dit bij de meeste kinderboerderijen niet gebeurd, is ons keurmerk noodzakelijk om bewustzijn te creeëren.

Dwerggeit Saar, 19 jaar, is de koningin van de kudde en woont op Kinderboerderij De Sik

In de ochtend van Oudere Dierendag werd het keurmerk feestelijk uitgereikt aan Kinderboerderij De Drassige Driehoek in bijzijn van pers, wethouder Dierenwelzijn Larissa Bentvelzen, vrijwilligers en buurtgenoten.

En in de middag werd ook Kinderboerderij De Sik in het zonnetje gezet voor hun inzet om de dieren een geweldig leven te kunnen geven. Pers, vrijwilligers, kinderen van basisschool Olympia en buurtgenoten konden zien hoe het keurmerk in ontvangst werd genomen. Wat fijn dat er weer twee kinderboerderijen zijn die tot het uiterste willen gaan om het dierenwelzijn te waarborgen. Gefeliciteerd met het keurmerk, jullie hebben het beide verdiend!

Kinderboerderij De Drassige Driehoek, Jaagpad 148-D Rijswijk. Facebookpagina

Kinderboerderij De Sik, Kesterendreef 14 Breda. Website