Wat te doen bij vermoeden van dierenmishandeling of verwaarlozing?

Voor Nederland

Wat volgens de wet Dieren niet mag is om zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken of het dier in zijn gezondheid en welzijn te benadelen. Ook dient een hulpbehoevend dier de nodige zorg te krijgen. In de Wet Dieren staat in artikel 2.1 lid 1 duidelijk omschreven dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Bij lid 6 van artikel 2.1 staat dat een ieder een hulpbehoevend dier de nodige zorg dient te verlenen. Lid 7 van dit artikel stelt dat dit ook van toepassing is ten aanzien van andere dan gehouden dieren. In artikel 2.2 van de Wet dieren staat bij lid 8 dat het houders van dieren verboden is hun dieren de nodige zorg te onthouden.

De gezondheid en het welzijn van een dier benadelen is een rekbaar begrip. In principe benadeel je het welzijn van het dier ook al wanneer je het dier te klein en zonder soortgenoot (als het dier een groepsdier is) huisvest. De kans is echter groot dat deze overtreding niet serieus genomen wordt door de dierenpolitie. Wanneer een ziek dier op de kinderboerderij geen medische hulp krijgt en aan zijn lot wordt overgelaten is de kinderboerderij duidelijk wel in overtreding. Voor zo’n geval en wanneer dieren echt veel te klein en vies gehuisvest zitten en zichtbaar verwaarloosd worden kun je de dierenpolitie bellen. Verzamel altijd zoveel mogelijk bewijsmateriaal door filmopnamen en foto’s.

Vind jij dat er sprake is van mishandeling en of verwaarlozing en overtreding van bovenstaande artikelen in de Wet dieren, bel dan met 144 en meld dit aan de Dierenpolitie. Doe ook aangifte bij een politiebureau. Laat je niet wegsturen; je hebt het recht om aangifte te doen. Je kunt het desnoods ook schriftelijk doen. Je kunt hier een voorbeeld van zo’n schriftelijke aangifte downloaden (MS WORD). Controleer later wat er met je melding/aangifte is gebeurd. Vraag om een terugkoppeling.

Voor België

Wat volgens de Wet op het Dierenwelzijn niet mag, is om zonder gegrond doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken of het dier in zijn gezondheid en welzijn te schaden. Ook dient een hulpbehoevend dier de nodige zorg te krijgen. In artikel 3 van de Wet op het Dierenwelzijn staat duidelijk omschreven dat het verboden is om zonder gegrond doel, of door overschrijding van wat toelaatbaar is voor het bereiken van dat doel, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken of de gezondheid of het welzijn van een dier te schaden. In artikel 5 van deze wet staat dat eenieder verplicht is om een hulpbehoevend dier de nodige zorg te verlenen. Dit geldt ook voor dieren die niet onder menselijke controle staan. In artikel 7 van dezelfde wet staat dat het eigenaars van dieren verboden is hun dieren de nodige zorg te onthouden.

De gezondheid en het welzijn van een dier schaden, is een rekbaar begrip. In principe schaad je het welzijn van het dier al wanneer je het te klein huisvest of zonder soortgenoot als het een sociaal dier is. De kans is echter groot dat deze overtreding niet serieus wordt genomen door de inspectiediensten. Wanneer een ziek dier op de kinderboerderij geen medische hulp krijgt en aan zijn lot wordt overgelaten, is de kinderboerderij duidelijk wel in overtreding. Voor zulke gevallen, en wanneer dieren echt veel te klein of in vuile omstandigheden gehuisvest zijn en zichtbaar verwaarloosd worden, kun je contact opnemen met de Dienst Dierenwelzijn. Verzamel altijd zoveel mogelijk bewijsmateriaal door filmopnamen en foto’s te maken.

Vind je dat er sprake is van mishandeling of verwaarlozing en een overtreding van bovenstaande bepalingen in de Wet op het Dierenwelzijn, neem dan contact op met de lokale politie. Doe ook aangifte bij een politiekantoor. Laat je niet wegsturen; je hebt het recht om aangifte te doen.