Vijf dierenorganisaties doen aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur
Comité Dierennoodhulp heeft samen met Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood, Ganzenbescherming Nederland en Rechten voor al wat leeft naar aanleiding van klachten over dierenmisbruik dat plaats vond afgelopen zondag in het stadscentrum van Emmen tegen het bedrijf Bert’s Animal Verhuur aangifte gedaan i.v.m. overtreding van de Wet dieren. Midden in het centrum van Emmen stond er ingehuurd door ondernemersvereniging Emmen Centrum een mobiele kinderboerderij ter vermaak voor de kinderen. In dit filmpje is te zien hoe een konijn door de gestreste schapen en geiten belaagd wordt en geen kant op kan:
Er werd door de beheerder niet ingegrepen en er was volstrekt onvoldoende toezicht op de dieren. Bovendien stond het tjokvol met bezoekers waardoor de dieren geen kant op konden, laat staan zich natuurlijk gedragen en zich terugtrekken. De dieren leden hierdoor veel stress. Behalve geiten, schapen, konijnen, varkens en cavia’s, alpaca’s en een koe werden er ook een paar jonge pups misbruikt ter vermaak en moesten kamelen mensen op hen laten rijden. De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat Emmen Centrum dit dieronvriendelijke vermaak heeft ingehuurd terwijl op korte loopafstand van het winkelcentrum er een leuke diervriendelijke kinderboerderij is waar ouders met hun kinderen naar toe kunnen gaan. De vijf dierenorganisaties hebben ondernemersvereniging Emmen Centrum in een brief dringend verzocht voortaan geen dieren meer in te huren voor vermaak. Ook hebben de dierenorganisaties de gemeente Emmen een brief gestuurd met daarin het dringende verzoek het ontmoedigingsbeleid van de gemeente Amsterdam te volgen. De gemeente Amsterdam heeft als beleid om dierenleed zoveel mogelijk te voorkomen en heeft daarom alle evenementen met dieren vergunningsplichtig gemaakt. Bovendien hebben alle verhuurders van dieren in het land van de gemeente Amsterdam een brief gekregen met het verzoek hun diensten niet in Amsterdam aan te bieden. De dierenorganisaties zien het liefst dat er een landelijk verbod komt op evenementen met dieren, zoals dat in 2015 voor wilde dieren is ingevoerd. Amsterdam heeft samen met 35 andere steden bij de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, de wens neergelegd voor landelijke maatregelen om dit soort vermaak aan te kunnen pakken.
Wat er mis is met reizende kinderboerderijen en dierenverhuur
Dieren zijn geen vermaakartikelen, maar helaas lijkt dit wel de tendens. Commerciële bedrijven verhuren steeds vaker dieren voor feesten, bruiloften, evenementen en partijen. Dieren worden o.a. gebruikt voor een levende kerststal, bevrijdings- of Koningsdagfestiviteiten en openingsceremoniën. Hierbij kunnen dieren soms midden in een woonwijk vol feestgangers worden gedropt. Voor dit doel worden ze eerst uit hun vertrouwde omgeving gehaald en zitten door weer en wind dikwijls urenlang opgesloten in een wagen. Vaak is er op de plaats van bestemming sprake van een provisorisch en zeer beperkt onderkomen. Deze tijdelijke huisvesting kan moeilijk voldoen aan de behoeften van de dieren in kwestie. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de dieren zich natuurlijk kunnen gedragen. Nooit kunnen ze zich terugtrekken wanneer ze genoeg hebben van alle aandacht die ze opgedrongen krijgen. Veel van de getoonde dieren zijn bovendien ook nog eens prooidieren die erg angstig kunnen worden wanneer ze worden opgepakt of in een hoek gedreven. De dieren kunnen niet natuurlijk reageren op allerlei omstandigheden zoals muziek, veel mensen, drukte en lawaai. Ze kunnen immers niet weglopen …
Dit alles geeft de dieren veel stress. Zij weten immers niet dat dit maar voor tijdelijk is en ze straks weer rustig op hun vertrouwde plek op de kinderboerderij terugkomen. Daarnaast is de veiligheid van de dieren ook een grote zorg. Door de aanwezigheid van stro en hooi is er een groot risico van brandgevaar met een vaak gruwelijke afloop.